2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 9

Decembrie 1989 a făcut posibil un lucru pe care, înainte, puţini îl mai credeau realizabil: revenirea, în Romania, a grupului Phoenix; chiar în luna următoare, Nicu Covaci a apărut la TVR, într-o emisiune a vechiului său prieten, Octavian Ursulescu. În scurt timp şi Ovidiu Lipan a sosit în ţară cu ajutoare umanitare. La momentul acela ne bucuram să îi vedem măcar la televizor, dar aşteptam concertele, discurile noi.

Un prim pas fusese făcut în Germania, unde se lucrase la un dublu - album, într-o formulă ideală: Covaci, Kappl, Lipan, Neumann, Baniciu; invitaţi: Costin Petrescu - percuţie (fostul baterist al trupei) şi Sorin Tudoran (ex - Chromatic, Mondial şi Roşu & Negru), unul dintre cei mai buni chitarişti ai rock-ului românesc (de fapt, la concurenţă cu Dan Aldea de la Sfinx).

Piese binecunoscute, dar şi şase compoziţii ale lui Covaci, scrise în exil, cu textul în engleză; un album excelent, cu un sound modern, care avea să fie editat, într-o formă puţin modificată, de abia în 1997, atunci când au fost sărbătoriţi 35 de ani de la înfiinţarea grupului. În 1990 a avut loc şi un concert la Paris, apoi, în sfârşit, evenimentul mult aşteptat: Phoenix la primul mare festival organizat la noi, "Rock 91 - Bucureşti", fără Josef Kappl, înlocuit de Dietrich Krauser, fratele lui Erlend - amândoi foşti la Pro Musica şi, pentru prima data, cu două fete, din trupa Catena: Anca Vijan şi Ortansa Păun (foarte mulţi muzicieni rock români s-au stabilit în Germania).

Din acel moment, în ciuda "navetei" şi a deselor schimbări de componenţă, Phoenix a reintrat în ritm: a urmat un turneu naţional organizat de Dan Chişu (el a făcut în '75 costumele pentru concertele de la "Cantafabule") care a trecut şi prin Constanţa, mai exact prin Mamaia, pe 3 octombrie 1991, la piscina şi plaja hotelului "Savoy". Concertul de pe stadion nu a fost autorizat, erau vremuri tulburi în ţară, cu mineriade, manifestaţii etc; ca şi în urmă cu 14 ani, în deschidere a cântat Mircea Florian, iar Phoenix l-a avut de data aceasta pe Kappl.

În toamna lui '91, un interviu amplu cu Nicu Covaci a fost difuzat la "Radio Constanţa", ulterior publicat şi în cotidianul "Telegraf", din care am aflat multe lucruri inedite.

1992 avea sa fie anul unei noi producţii, "Symphoenix -Timişoara".

Niciun comentariu: