2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 10

Marea problemă a grupului Phoenix, în ultimii 15 ani, nu au fost schimbările dese de personal şi absenţele frecvente ale lui Mircea Baniciu (indiscutabil, rămâne solistul de ... neînlocuit al formaţiei), ci numărul prea mic al compoziţiilor noi; de fapt, nu sunt nici măcar 15 piese apărute pe discuri, de la plecarea din 1977, material cam pentru un album - foarte puţin!

Practic, Nicu Covaci (pe 19 aprilie a împlinit 57 de ani) a reorchestrat în mai multe variante marile succese şi a promovat câteva lucrări scrise în Germania, cu textul în engleză, care nu prea au prins la publicul nostru - cea mai reuşită rămâne "Star Dance", în maniera Jethro Tull.

Ultimul deceniu al secolului trecut a însemnat pentru Phoenix o relansare a producţiilor "clasice", iar din acest punct de vedere, casa de discuri "Electrecord" s-a mişcat repede, spre nemulţumirea lui Covaci, care, iniţial, nu prea a avut avantaje materiale: două casete - culegere, reeditări pe vinil, ale celor trei LP-uri, o altă compilaţie, "Remember" şi, în fine, un prim CD în 1995, "Evergreens'", în care a fost inclus şi albumul "Cei ce ne-au dat nume".

"Legea drepturilor de autor" nu era încă în vigoare, aşa că, pe piaţă au apărut şi ... pirateriile; cea mai reuşită a fost "Pasărea Rock - Phoenix" care cuprindea înregistrări din 1990 efectuate în Germania şi editate oficial în 1997 pe CD-ul "Aniversare 35". De remarcat faptul că şi în Belgia a apărut un CD-pirat, "Cantafabule" (în 1993).

În cele din urmă, relaţiile dintre "Electrecord" şi Nicu Covaci s-au îmbunătăţit; spre sfârşitul anilor '90, albumele au fost reeditate, de această dată, numai pe CD plus o antologie, "Vremuri - anii '60 ..." care a cuprins, pe lângă piesele apărute pe single-uri şi câteva lucrări inedite cu Moni Bordeianu, produse de regretatul Cornel Chiriac: Vânt hain 1&2, Miezul Nopţii ş.a.

Niciun comentariu: