2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 8

Erlend Krauser şi Josef Kappl (în Germania i se mai spune Joschi sau Jo) au reuşit să se impună destul de repede, dar cu o altfel de muzică; pentru Nicu Covaci a fost ceva mai greu, deoarece el a rămas credincios stilului "Phoenix".

De remarcat începutul colaborării sale cu un muzician tânăr, un violonist excepţional, Mani Neumann (în 1979 a înfiinţat Farfarello) care a apărut pe unicul album editat în 13 ani de exil, sub titulatura Transsylvania - Phoenix în 1981; şapte piese cântate în limba engleză, printre care şi versiunile de la "Mica ţiganiadă" şi "Nunta". La înregistrări au mai participat Tom Buggie-bass şi Ovidiu Lipan, plus doi invitaţi: Sabin Dumbrăveanu - violoncel şi Ivan Kopilovic - armonii vocale. Nici această încercare nu a atras prea mult atenţia, aşa că Nicu Covaci, în afara activităţii muzicale, s-a dedicat şi artelor plastice în oraşul său de reşedinţă, Osnabrück - un exemplu: fresca uriaşă, "Gladiator 2000" de pe peretele Sălii sporturilor.

În 1987 a lansat un single cu piesele: "Ballade for you " - o prelucrare după Ciprian Porumbescu şi "The Lark" - "Ciocârlia ". În acelaşi an, Transsylvania Phoenix a apărut pe culegerea "NDR - HörFest" cu "Empire of Vampires" şi "The Lark"; un an mai târziu, formaţia (de fapt duetul Covaci - Kappl) a realizat un maxi - single instrumental: "Tuareg" (în două variante), "Mr. G's Promises"- apărut ulterior, pe un alt single în 1990, cu titlul "Perestroika" şi, din nou, "The Lark".

Covaci şi Krauser (stabilit, de asemenea, în Osnabrück) au pus în scenă, la teatrul din oraş, muzicalul "Evita" şi opera - rock "Jesus Christ Superstar" (ambele de Andrew Lloyd Webber).

Trebuie amintită şi cariera lui Ovidiu Lipan din Germania, care s-a implicat în cele mai diverse proiecte - practic, el a cântat de toate, de la disco până la heavy-metal (Eruption, Gilbert Bécaud, doi baterişti faimoşi: Ginger Baker, fost în supergrupul Cream şi Herman Rarebell de la Scorpions, Rated X sunt doar câteva nume).

"Uitat" în ţară, Mircea Baniciu, după o foarte scurtă perioadă în care a încercat să-şi exercite meseria de arhitect, a revenit la muzică; a înregistrat, până în 1990, trei LP-uri şi un single, a avut în repertoriul de concert câteva dintre piesele Phoenix, cele care se puteau adapta stilului său, folk-pop şi a redevenit una dintre marile vedete ale muzicii noastre.

Am ajuns la finalul celei de-a treia perioade din istoria atât de tumultuoasă a grupului Phoenix.

Niciun comentariu: