2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 7

Dacă Phoenix ar fi plecat în Germania în urmă cu doi ani, şansele de a se impune erau ceva mai mari, dar în 1977 "piaţa muzicală" era dominată de punk şi disco. Nicu Covaci avusese deja probleme atunci când prezentase muzica trupei în Olanda, la câteva dintre marile case de discuri - chiar dacă primise aprecieri pozitive, nu prezenta interes comercial.

Covaci nu era dispus la nici un compromis, aşa că stilul "Phoenix" a rămas neschimbat; a revenit Moni Bordeianu, dar era clar că nu se putea adapta sonorităţilor de după plecarea lui din 1970 - era un solist al epocii "beat" şi nici nu mai avusese ulterior o activitate muzicală profesionistă. Au rămas însă câteva înregistrari "demo" cu Moni din 1978: "Muzica şi muzichiie" şi "Winter".
Prima scindare a grupului a fost făcută de Krauser, Kappl şi Lipan care au înfiinţat Madhouse; în 1979 au lansat albumul "From the East" ("Antagon Records") care a cuprins, în majoritate, piese noi scrise de Erlend Krauser.
A urmat un al doilea material "Giacca de Blue", needitat pe disc; un fapt mai puţin cunoscut: prestigioasa revistă britanică "New Musical Express" a publicat în 1980 un articol (cu fotografie) despre Madhouse - nu a ajutat nici acest lucru la dobândirea succesului.
Formaţia s-a desfiinţat, dar, din fericire pentru Krauser şi Kappl a început o perioadă foarte bună; mai intâi au fost cooptaţi într-o trupă germană binecunoscută, Lake, apreciată şi în Statele Unite, după care Josef Kappl a început colaborarea, care a durat mai bine de un deceniu, cu un alt muzician neamţ de valoare, cu multe albume de top: Heinz Rudolf Kunze. A realizat mai târziu şi un disc de blues cu Toscho.
Erlend a cântat cu Roter Mund, apoi în 1985 a înregistrat "Ambrosia", urmat de alte cinci LP-uri solo; unele s-au bucurat de cronici excelente în publicaţiile de specialitate - cel din 1991 "Flight of the Phoenix" a ajuns pe locul 20 în "Top New Age" al celebrei reviste americane "Billboard". A devenit profesor de chitară şi a mai avut colaborări de o cu totul altă factură muzicală, dar care i-au adus câstiguri materiale: Goombay Dance Band, Taco şi mai ales James Last.
În ţară, după "fugă", Phoenix a fost pus la index; mai existau însă şi scăpări:
albumele grupului s-au mai găsit în magazine până la epuizarea stocurilor, după care au început să apară "pe sub mână" cu alte mape şi etichete.
în 1981, în revista "Flacara" a fost amintită formaţia într-un serial consacrat muzicii româneşti.
Unii, mai curajoşi, difuzau muzica prin discoteci şi cluburi; Mircea Baniciu, Pro Musica şi alţii cântau piese în concerte, iar părinţii transmiteau copiilor pasiunea pentru Phoenix.

Niciun comentariu: