2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 6

În ciuda popularităţii, a vânzărilor de discuri (milioane de exemplare), a turneelor triumfale, Phoenix nu s-a bucurat atât cât ar fi trebuit de pe urma succesului său.
În alte ţări comuniste, grupuri ca: Omega, Locomotiv GT, Bijelo Dugme (condus de Goran Bregovic) şi altele, câştigau o mulţime de bani, înregistrau şi cântau în Vest, lansau discuri în fiecare an, aveau vile şi maşini, apăreau frecvent la televiziune; în concluzie, muzicienii ajunseseră la statutul de superstar.

Phoenix era departe de un asemenea tratament, chiar daca banii câştigaţi păreau mulţi pentru România, asa că, în mintea lui Covaci a încolţit gândul "evadării"; primul pas a fost căsătoria cu o olandeză, Marion, renunţarea la cetăţenia română şi plecarea din ţară în octombrie '76.
Între timp, formaţia a trecut printr-o perioadă agitată: Reininger a fost concediat, a plecat Ţăndărică, în schimb, un mare câştig l-a constituit cooptarea lui Erlend Krauser - chitară şi vioară, ex-ProMusica (avea doar 18 ani).

În câteva concerte trupa a cântat cu dubaşi, iar după ce Nicu a emigrat, a fost adus regretatul baterist,Cornel Liuba (mai fusese în grup în 1971).

Covaci a revenit în ţară după cutremurul din 4 martie 1977, l-a înlăturat pe Liuba, care devenise un fel de impresar, l-a readus pe Ovidiu Lipan şi a efectuat un ultim turneu - acesta s-a încheiat în Constanţa, pe 26 mai; trebuie amintit faptul că noi, constănţenii, am fost privilegiaţi: Phoenix a cântat pe Litoral aproape în fiecare vară - începutul a fost în 1968 la "Perla", în Mamaia.
Concertul de pe stadion l-a deschis Mircea Florian si pentru prima oară în Constanţa, Phoenix a avut în repertoriu reluări (Deep Purple, ZZ Top ş.a.), iar în "Negru Vodă", Krauser s-a dezlănţuit la vioară.
Publicul, ca de fiecare dată, a fost în delir, iar la final s-au aprins torţe - o ieşire din scenă spectaculoasă pentru Phoenix; peste numai câteva zile, Covaci si-a dus la bun sfârşit planul: i-a scos din tară şi pe ceilalţi membri ai grupului (mai puţin Baniciu, care a lipsit de la apel) ascunşi în boxele "Marshall" şi "Selmer" (aceasta din urmă este acum în clubul "Phoenix" din Constanţa).
Astfel a luat sfârşit cea de-a doua etapă, cea mai valoroasă, mai spectaculoasă, mai prolifică din activitatea grupului Phoenix.
În Germania aveau să se schimbe multe!

Niciun comentariu: