2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 5

Spre sfârşitul anului 1974, Phoenix a ajuns la formula optimă: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Günther Reininger şi Ovidiu Lipan.

Cei cinci au început, la o cabană din Munţii Semenic, lucrul la albumul pe care mulţi îl consideră cel mai bun din istoria rock-ului românesc, un dublu-LP lansat în 1975: "Cantafabule".
Textele excepţionale aparţin de această dată, în exclusivitate, tandemului Foarţă-Ujică, iar la înregistrarea piesei "Invocaţie", pentru pasajul recitativ, a fost invitat Florian Pittiş.

Atât discul, cât şi concertele s-au bucurat de un succes impresionant (din nou, în Constanţa a fost "omor"); au apărut şi alte reacţii: prestaţia "live" era considerată decadentă de către unii tovarăşi responsabili cu ... incultura - ca urmare, Phoenix nu a participat la "Gala Săptămâna" (controversata revistă a lui Eugen Barbu, care avea o pagină de muzică şi un top difuzat la radio, organiza, anual, un festival în funcţie de clasamentele publicaţiei).

Phoenix avea însă un sprijin important din partea revistei rivale, "Flacăra", a lui Adrian Păunescu (el scrisese şi pe coperta albumului "Cantafabule"), iar trupa participa la spectacolele cenaclului, unde, în primii doi-trei ani erau promovate valorile, se făcea artă; în 1976, cenaclul a ajuns pentru prima oară în oraşul nostru, cu Phoenix în program, care, din păcate, a avut ceva probleme tehnice.
Formaţia a continuat şi colaborările "cinematografice" (am amintit de "Canarul şi viscolul"); a urmat muzica filmelor "Agentul straniu", regizat de Savel Stiopul (piesa "Omule, cine eşti tu?", un aranjament pe o temă de Edmond Deda, a fost inclusă pe culegerea "Formaţii de muzică pop" - vol. I din 1975) şi "Nemuritorii", realizat de Sergiu Nicolaescu.
Unul dintre evenimentele importante datează din 1976: concertul susţinut de Phoenix împreună cu dubaşii din Brăneşti la cetatea dacică de la Sarmisegetuza - a fost filmat de T.V.R., dar cenzura a interzis difuzarea.

Niciun comentariu: