2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 4

Apărut în vara anului 1974, albumul "Mugur de fluier" a fost realizat cu ajutorul lui Gunther Reininger, revenit după o absenţă de trei ani; invitat la înregistrari, el a rămas în formaţie, după care a participat la turneul de promovare care a trecut şi prin Constanţa. "Sala Sporturilor" a fost arhiplină, mulţi au ramas afară, au fost sparte geamurile, bineînţeles nu au lipsit miliţienii (nebunie şi mai mare avea să fie la concertul de prezentare a dublului-LP "Cantafabule" din 1975).
În acele vremuri, puştii de 13-14 ani erau mult mai apropiaţi de rock, practic, în fiecare şcoală generală existau zeci de fani ai grupului Phoenix (în licee şi facultăţi numărul lor era impresionant); până şi la faimoasele "şedinţe cu părinţii" aveau loc dispute între cei ce erau speriaţi de influenţa pe care Phoenix o avea asupra odraslelor şi cei ce işi susţineau copiii în această pasiune - din fericire, mulţi am avut astfel de părinţi care nu ascultau doar stupida muzică uşoară din acea perioadă.
"Mugur de fluier" a marcat şi începutul colaborării extraordinare cu poeţii Şerban Foarţă şi Andrei Ujică, dar a continuat şi cea cu Victor Cârcu - întotdeauna textul, mai corect poezia, a avut o importanţă foarte mare pentru Phoenix.

Pe acest disc apare şi influenţa muzicii unui grup pe care Covaci îl admira, Jethro TulI - în special, sonorităţile din "Christmas Song" se fac simţite în piesele cu tentă folk-rock.

Nu trebuie trecut peste debutul componistic al lui Mircea Baniciu: "Andrii Popa", unul dintre hit-urile albumului scris într-o cu totul altă direcţie muzicală, în manieră country. Nicu Covaci a declarat însă, că el a compus linia melodică şi a găsit textul baladei, dar piesa a rămas a lui Baniciu şi nu lipseşte din nici un concert.
În 1974, după ani buni de rock în România, doar două grupuri aveau L.P.-uri şi trebuie făcută o precizare: nu Phoenix a realizat primul album, ci Mondial în 1971. Formaţiile noastre erau fericite dacă reuşeau să înregistreze măcar single-uri.

În afară de Phoenix, în prima jumătate a deceniului opt mai erau câteva grupuri de succes: în primul rând Sfinx, în frunte cu genialul Dan Aldea, Mondial, Romanticii, Progresiv TM, Experimental Q, FFN, Catena (trupă de fete), Roşu şi Negru. În acesta din urmă cânta şi cel mai bun baterist din ţară, Ovidiu Lipan, pe care Covaci l-ar fi dorit în Phoenix, lucru care s-a întâmplat în cele din urmă.
Mai trebuie menţionată o apariţie discografică, un E.P. cu trei piese; dintre acestea uvertura la "Meşterul Manole" anunţa o nouă lucrare amplă Phoenix, din păcate un proiect nefinalizat.

Niciun comentariu: