2006/12/04

Istoria trupei Phoenix ... partea 2

Cei peste 40 de ani de activitate a grupului Phoenix pot fi împărţiţi în patru mari perioade: de la înfiinţare, în 1962, atunci când era o trupă de puştani teribilişti numită Sfinţii, titulatură fără şanse în plină epocă "roşie" şi până în 1970, anul plecării din ţară a lui Moni Bordeianu, marea vedetă a formaţiei şi poate primul rockstar de la noi.
Vocea lui poate fi auzită pe discurile E.P. apărute în '68 şi '69; din păcate nu a avut parte de un album, aşa cum merita cea mai iubită trupă aflată într-o continuă evoluţie, care reuşise să treacă de la sonorităţile beat la o muzică mult mai elaborată, chiar la o operă-rock, "Omul 36:80". În anii '60 Phoenix a avut un nucleu stabil format din: Covaci, Bordeianu, Bela Kamocsa-bass şi Günther Reininger-claviaturi, alături de care au mai fost Claudiu Rotaru-chitară (el a avut inspiraţia de a propune numele "Phoenix" care avea să se dovedească atât de potrivit cu existenţa tumultuoasă a grupului) şi Pilu Ştefanovici-baterie, înlocuit de Dorel Vintilă Zaharia.

Nu trebuie uitat regretatul Florin Dumitru, toboşarul de la Mondial, care a participat la înregistrarea discului cu "Vremuri (Hei, Tramvai!)", primul hit al muzicii pop-rock româneşti care a rezistat ... vremurilor şi a rămas în repertoriu. Am amintit de Mondial care împreună cu Roşu şi Negru, din care făcea parte Ovidiu Lipan, Sideral, Olimpic'64, Chromatic Group 3 erau, alături de Phoenix, cele mai bune şi mai în vogă formaţii de la sfârşitul deceniului şapte.

De asemenea, nu trebuie trecut pestre rolul avut de Cornel Chiriac, realizatorul celei mai bune emisiuni muzicale radio din ţară, "Metronom" (apoi şi la "Europa Liberă", până la asasinarea lui în 1975); a fost prietenul, susţinătorul, promotorul şi uneori producătorul grupului Phoenix.
Ani de mari succese, turnee, festivaluri câştigate, apariţii la televiziune, în filmul "Canarul şi viscolul" ... totul părea terminat la plecarea lui Moni în Statele Unite.
Dar ce face de fiecare dată pasărea Phoenix?

Niciun comentariu: